понедељак, 4. април 2016.

Domaći sir

Domaći sir
Domaći sir








Za pripremu ovog sira postupak je malo duži ali je krajnji ishod više nego odličan domaći sir !

Sastojci
  • 7 l mlakog mleka
  • 2 kašike sirišta "Maja"
  • 1 kašika soli
  • Uputstvo za pripremu
    1. Sipajte u kofu vec zagrejano mleko-treba da bude mlako.
    2. Siriste rastvorite sa 2 dl vode i kasikom soli i sve zajedno sipajte u kofu.
    3. Mesati varjacom vise puta.
    4. Ostaviti na toplom mestu,pokriti krpom.
    5. Mleko treba da stoji otprilike dva sata.
    6. Za to vreme izbije surutka na povrsinu mleka .
    7. Nozem preseci vec sasireno mleko na vise mesta i ostaviti jos pola sata.
    8. Spremiti vanglu i u njoj staviti cediljku.
    9. Vangla treba da bude probusena kako bi izlazila surutka.
    10. Mleko sipati u cediljku.
    11. Vezati cediljku nekim kanapom i pritisnuti nekim tezim predmetom-moja mama npr koristi kamen.
    12. Okretati vec formirani sir s jedne i druge strane.
    13. Treba da stoji negde oko 2 sata.
    14. Za to vreme sir se dovoljno iskaplje da moze da se sece.
    15. Izvadite ga iz cediljke i posolite po zelji i iseci na zeljene kocke.

Нема коментара:

Постави коментар