субота, 28. мај 2016.

Mesne loptice u lisnatom testu

Mesne loptice u lisnatom testu
Mesne loptice u lisnatom testu









Novi izazov i to kulinarski,pravo sa Novog Zelanda !Hvala mojoj dragoj Đoli na začinima koje mi je poslala.Ulazimo u drugi krug takmičenja,biće neizvesno,svi recepti su dobri i kuvar sa Novog Zelanda imaće pune ruke posla i biće na slatkim mukama !Ja se potrudila,začin Ras Al Hanout prvi put koristim i mogu Vam reći da je toliko dobar da je ručak bukvalno smazan.Jedva uspela da uslikam,kombinacija bibera,muskatnog orašćića,ljute paprike,karanfilića...daje posebnu aromu jelu tako da smo uživali  i u mirisu a i u ukusu !

Potrebno je :

500 gr mlevenog mesa
2 struka mlaki crni luk
2 čena belog luka
1 puna kašika Ras Al Hanout
1/2 kašičice aleve paprike
po ukusu soli
po ukusu bibera
1 kašika začinsko bilje
1 jaje
3 kašika prezli


Još je potrebno :

100 ml pasiranog paradajza
kolutovi crnog luka
100 gr kačkavalja
ulje za prženje

Za testo je potrebno :


200 ml voda
200 ml jogurta
20 gr kocka kvasca
1 kašičica šećera
2 ravne kašičice soli
600 gr brašna
180 gr margarina

Priprema :

U odgovarajuću činiju staviti mleveno meso.Dodati sitno sečen crni i beli luk a zatim jaje,prezle,so,biber,začinsko bilje,alevu papriku i Ras Al Hanout.Rukom umesite smesu.Pokriti folijom i ostaviti 20 minuta u frižideru.
Zatim napraviti lisnato testo.Kvasac razmutite sa vodom ,dodajte kašičicu šećera i nekoliko kašika brašna.Varjačom promešati i ostavite 5 minuta da krene kvasac.U drugu činiju stavite jogurt,so,isipajte nadošli kvasac,postepeno dodavajte brašno i umesite glatko testo.Testo odmah podelite na 5 delova.Svaki deo premazati margarinom i stavite jedan deo preko drugog.Zadnji ne premazujete.Od svih 5 loptica razvijete veću četvrtastu ploču debljine od oko 3-4 mm.Točkićem za testo presecite na 12 kocki nepravilnog oblika.Svaku kocku stavite u pleh za mafine i pritisnuti testo da dopre do dna pleha .Pokriti krpom i ostavite dok pripremite loptice.
Smesu izvadite iz frižidera u napravite 12 loptica.Svaku lopticu rastanjiti na dlanu i staviti po kockicu kačkavalja.Između dlanova uvaljajte lopticu pravilnog oblika.Pržite ih na vrelom ulju sa svih strana dok blago ne porumene,vrlo krartko.Izvadite  rešetkastom ​kašikom na papirni ubrus da upiju višak masnoće.Prohlađene loptice stavite na testo,svaku pospite sa po 1 kašikom pasiranog paradajza i peći na 200 C dok ne porumeni.
Dekorišite čačkalicom i stavite kolutove mladog luka.
Uživajte u divnom ukusu .
Prijatno !

Нема коментара:

Постави коментар